Vítejte v době, kdy se adventní pečení mění na něco inkluzivního a osvěžujícího. Představte si, že tradiční české vánoční cukroví, jako jsou perníčky nebo vanilkové rohlíčky, se dají připravit bez vejí, másla či mléka – a chutnají stejně báječně. Tento rok jsem v Praze narazil na malé kavárny, kde vegan verze adventních dezertů přitahují fronty, a uvědomil jsem si, jak rychle se tento trend šíří mezi námi.
Proč vegan adventní dezerty právě teď?
Advent je v Česku spojen s tradicemi, ale svět se mění a s ním i naše kuchyně. Podle průzkumů z posledních let roste počet veganů v Praze a Brně o 20 % ročně – lidé hledají zdravější alternativy, které šetří životní prostředí. Já sám, jako editor, který už deset let sleduje trendy v jídle, vidím, jak to ovlivňuje i svátky. Žádné obětování chuti, jen chytřejší suroviny.
Vegan dezerty nejsou o kompromisech. Používají se rostlinné náhražky: aquafaba místo vejí, kokosový olej za máslo nebo ovesné mléko za kravské. V Česku to podpořily značky jako Alpro nebo lokální vegan pekařství v Karlíně, která nabízejí adventní boxy bez živočišných stop.
Klasické recepty v novém kabátě
Začněme od základů. Tradiční perníčky lze udělat vegan snadno. Potřebujete mouku, cukr, med (nebo javorový sirup pro vegany), perníkové koření a sódu bikarbonu. Místo másla zkuste mandlové máslo – textura zůstane křupavá. Já jsem to vyzkoušel minulý týden a syn byl nadšený, protože vůbec necítil rozdíl.

Další hit: vegan linzerky. Tato česká klasika s marmeládou se peče z třešňového másla a bezlepkové mouky, pokud chcete. Přidejte skořici pro ten pravý adventní aroma. V Brně jsem ochutnal verzi z kavárny v centru – lahodné, jako z dětství.
- Perníčky vegan: Smíchejte 300 g mouky, 150 g cukru, 100 ml rostlinného mléka, 2 lžičky perníkového koření. Pečte 10 minut na 180 °C.
- Vanilkové rohlíčky bez másla: Použijte kokosový olej, 200 g mouky, vanilkový extrakt a sekané mandle. Tvarujte a posypte moučkovým cukrem z cukru z cukrové třtiny.
- Vánočka vegan: Kvasnice nahraďte droždím, mléko ovesným, a přidejte sušené ovoce pro sladkost.
Tyto recepty jsou jednoduché, trvají méně než hodinu. Tip z mé praxe: vždy testujte konzistenci těsta – rostlinné náhražky mohou být citlivější na vlhkost.
Kde v Česku najít nejlepší vegan adventní dobroty?
Praha vede v tomto trendu. Navštivte Vegan Burg v Letné – mají adventní menu s dezerty jako kokosové perníčky s čokoládovou polevou. V Brně zkuste pekařství v Ponavu, kde lokální šéfkuchaři experimentují s českými ingrediencemi, jako jsou sušené slivky z Moravy.
V menších městech, jako Plzeň nebo Ostrava, se objevují trhy s vegan stánky. Například na Vánočním trhu na Staroměstském náměstí v Praze minulý rok byly vegan verze medovníků od značky Raw Foods CZ. Já tam chodím každý rok a vždycky si vezmu domů balíček – ideální na dárkové sady.
Pro online nákupy slouží e-shopy jako Veganka.cz nebo lokální farmářské boxy z Bio Záhrady v okolí Prahy. Ceny jsou srovnatelné s běžnými – kolem 100 Kč za balení.

Výhody pro zdraví a planetu
Vegan dezerty nejsou jen módou. Podle studie z University of Oxford snižují konzumaci živočišných produktů emise CO2 o 70 %. Pro vás to znamená méně kalorií z tuků a více vlákniny z ořechů a ovoci. Já si po letech v redakci všímám, jak to pomáhá s trávením během svátků – žádné těžké žaludky po hodinách pečení.
Jestli jste nováčci, začněte s jednoduchými surovinami z supermarketů jako Tesco nebo Albert, kde vegan sekce rostou. A pamatujte: kvalita surovin rozhoduje – volte bio kakao pro hlubší chuť.
Jak začít své vegan adventní pečení
Sestavte si nákupní seznam: rostlinné mléko, aquafaba (z konzervy cizrny), exotické koření z asijských obchodů v Česku. Pečte v malých dávkách, abyste se nenudili. Můj zkušenostní tip: zapojte rodinu – děti milují tvarování těsta a učení se novinkám.
Pro inspiraci sledujte české blogy jako Vegan v Česku nebo Instagram účty pražských pekářů. Tam najdete fotky, které vás motivují k experimentům.
Výsledek? Vaše adventní stůl bude pestrý, zdravý a přátelský k planetě. Vyzkoušejte to tento rok – a sdílejte v komentářích, jak se vám dařilo. Možná se stane vaším novým rituálem.
























