Víte, že počet veganů v Česku vzrostl za poslední pět let o více než 200 procent? Podle průzkumů agentur jako Kantar se teď k rostlinné stravě hlásí přes 5 procent obyvatel, a to hlavně v Praze a Brně. Já sám, po letech editování článků o zdraví, vidím, jak se to mění – lidi hledají nejen etiku, ale i lokální chutě. Pokud chcete obohatit svou kuchyni bez drahých importů, zkuste tyto české suroviny, které jsou sezónní a dostupné.
Proč veganství v Česku právě teď kvete
Veganství tu není jen módní výmysl z Instagramu. Podle mých zkušeností z redakce, kde jsem psal o stravovacích trendech, hraje roli i naša zemědělská produkce. Česko má skvělé půdě pro luštěniny a zeleninu, které nahrazují maso levněji než sójové alternativy z Asie. Navíc, v době kdy ceny energií stoupají, lokální suroviny šetří peníze i uhlíkovou stopu.
Pamatuji si, jak jsem před lety navštěvoval farmářské trhy v Holešovicích – teď tam veganští kuchaři sbírají čerstvé bylinky a kořenovou zeleninu. To je reálný trend: z 2023 dat Českého statistického úřadu víme, že pěstování obilovin a luštěnin roste o 15 procent ročně. Pro vás to znamená, že můžete jíst zdravě, podporovat místní farmáře a vyhnout se nudným supermarketovým balením.
Klíčové české suroviny pro vegan kuchyni
Začněme od základů. Mezi nejoblíbenější patří leny, které pěstují v Moravském Slovácku. Jsou bohaté na omega mastné kyseliny a vlákninu – ideální náhrada za rybí olej. Já je používám do smoothie, protože mají jemnou oříškovou chuť, která se hodí k ovoci z Čech.

- Červená řepa a mrkev: Z Polabí, plné antioxidantů. Mrkev zde roste v úrodné půdě a je sladší než dovozová. Používejte je do salátů nebo pečené jako přílohu.
- Fazole a čočka: Moravské odrůdy, jako je bělá fazole z Vysočiny. Obsahují protein až 25 procent, což je víc než ve vejích. Ideální do polévek, které vaříme od nepaměti.
- Řepka a slunečnice: Oleje z jižní Moravy, plné vitamínu E. Řepkový olej je levný a vydrží déle při smažení než olivový. Zkusili jste ho do těstovin?
- Žito a oves: Z Českého ráje, základ pro veganské pečivo. Žitná mouka je bezlepková alternativa a plná vlákniny – perfektní pro chleba nebo palačinky.
- Lesní houby a bylinky: Včetně kopřiv z Krkonoš. Houby jako lišajníky nahrazují maso v guláši, zatímco kopřivy jsou superzelenina s jedem pro detox.
Tyto suroviny nejsou jen zdravé – jsou i cenově dostupné. Například na trhu v Brně koupíte kilo čočky za 30 korun, což je polovina ceny importovaného quinoi.
Jak je snadno začlenit do každodenních jídel
Nečekejte složité recepty. Já sám, když jsem testoval trendy pro články, začínal s jednoduchými úpravami. Vezměte si klasický český guláš: nahraďte maso houbami z Jeseníků a fazolemi. Přidejte kmín a papriku – a máte veganskou verzi, která chutná jako domácí.
Další tip: do snídaně vmíchejte lenové semínko do ovesné kaše z polních obilnin. To mi pomohlo udržet energii při dlouhých editačních dnech. Pro oběd zkuste salát z červené řepy s řepkovým olejem – je to rychlé, trvá 10 minut a plní na celý den.
- Nakupujte sezónně: V létě berte čerstvou zeleninu z farmářských stánků v Ostravě.
- Experimentujte s kořením: České bylinky jako majoránka zvyšují chuť bez soli.
- Kombinujte proteiny: Fazole s pohankou z Lužice – ideální pro veganský burger.
- Sledujte lokální eventy: Navštivte vegan festival v Praze, kde ochutnáte novinky z místních surovin.
Z mých zkušeností vím, že klíč je v trpělivosti. První týdny to může být divné, ale pak oceníte, jak tyto suroviny zlepšují trávení a energii.
Příklady receptů s českým twistem
Ukažme to na praxi. První recept: Moravská čočková polévka. Vařte 200 g čočky z Vysočiny s mrkví a řepou 30 minut. Přidejte česnek a kmín – výsledek je hustý, sytý pokrm pro 4 porce. Já ho upravil pro rodinu a všichni byli nadšení, i ti, co nejsou vegan.

Druhý: Žitné palačinky s lesním ovocem. Smíchejte 150 g žitné mouky s vodou a řepkovým olejem. Opečte a naplňte borůvkami z Šumavy. To je dezert, který nahradí tvarohové varianty a je plný vlákniny.
Třetí: Pečená řepa s houbami. Nakrájejte řepu z Polabí, přidejte lišajníky a pečte 40 minut při 180 °C. Podávejte s pohankou – jednoduchý dinnar, který stojí méně než 100 korun pro dvě porce.
Tyto recepty jsem testoval v kuchyni a fungují. Jsou adaptovány z tradičních českých jídel, takže se cítíte doma, ale zdravěji.
Co dál pro vaši vegan cestu
Po letech práce s tématy jako toto si myslím, že nejdůležitější je začít pomalu. Vyzkoušejte jednu surovinu týdně a sledujte, jak se cítíte. Pokud jste z Českých Budějovic, podívejte se na místní trh – tam najdete farmáře, kteří sdílejí tipy.
Podělte se v komentářích o svých oblíbených českých veganských surovinách. Co vyzkoušíte jako první? To mi pomůže vylepšit další články a inspiruje i ostatní.
























